Vpliv elektronskih naprav v stanovanju na rast aloe

Vpliv elektronskih naprav v stanovanju na rast aloe

Komentarji: Ni komentarjev

Si lahko mislite, da naprave kot je računalniški zaslon, LCD televizor in laserski tiskalnik vplivajo na rast in razvoj aloe arborescens? Sam sem to testiral v lanski zimi na dveh alojah starih malo manj kot šest let. Torej je šlo za že odrasli rastlini, ki sta bili dobro navajeni okolja. Kako so naprave vplivale nanju in kakšen je bil rezultat testa, boste izvedeli v nadaljevanju.

Ko so se začeli hladnejši dnevi, sem aloje prestavil v notranjost. Zaradi uporabnosti sem dve odnesel tudi v stanovanje, da imam alojo vedno pri roki (druge sem imel v delu garaže, ki je prirejen samo za aloje). Prvo sem postavil v bližino balkonskih vrat, a tudi precej blizu televizije. Drugo pa v del stanovanja, kjer imam laserski tiskalnik, računalnik, zaslon in praktično vso elektroniko. Da malo “pozeleni” ta “elektronski” del stanovanja.

Najprej niti nisem bil pozoren, vendar sem po dobrem tednu opazil, da sta obe aloji obrnili svoje liste v eno stran. Sprva sem mislil, da se listi obračajo proti svetlobi, vendar pri aloji ob balkonskih vratih to ni bilo logično, saj so se listi obračali stran od svetlobe.

Takrat sem postal pozoren na ta “pojav” in aloji podrobneje spremljal. Rastlino sem na istem mestu zavrtel in dnevno opazoval dogajanje. Ugotovil sem, da je bilo dovolj nekje tri dni, da so se listi ponovno postavili na položaj, ki je bil skoraj identičen tistemu, preden sem obrnil rastlino.

Ker sem izključil svetlobo in pred tem tudi že preredko oziroma prepogosto zalivanje, sem postal pozoren na ostalo okolico. Takrat sem šele opazil, da imam ob vsaki rastlini kar nekaj elektronike in da se listi v bistvu obračajo stran od teh naprav. Še nekaj časa sem potem testiral to teorijo in ne glede na to kako sem rastlini obračal in prestavljal, vedno sta liste obračali stran od elektronike. Opazil sem tudi, da ju je to očitno izčrpavalo, saj sta nekako postajali vse bolj slabotni. Skušal sem ju okrepiti z gnojilom iz kopriv. V prvih dneh sem sicer dobil občutek, da mogoče celo pomaga, vendar je bilo to opazno le prve dni, ko sta se rastlini malo bolj okrepili, vendar potem enako kot prej pešali naprej.

Na srečo se je zima že iztekala in temperature so postale alojam bolj prijazne. Tako sem se odločil za spremembo okolja. Prvo sem prestavil na balkon, drugo pa sem še vedno zadržal v prostoru, v družbi ostalih aloj. Obe rastlini sta preživeli nekje do prve polovice poletja, potem pa povsem shirali in na koncu tudi umrli.

Težko rečem, da je krivec za to ravno elektronika oziroma naprave v njihovi bližini. Vsekakor pa lahko potrdim, da so naprave kot je tiskalnik, televizija in računalnik vplivali na njun razvoj. Zato vsem svetujem, da dobro premislite, preden boste svojo alojo postavili v bližino, kakšne od elektronskih naprav.

Več o aloji arborescens si preberite v knjigi:

knjigaPrva slovenska knjiga o aloe arborescens!

Naslov: Zamolčana skrivnost aloje arborescens
Podnaslov: Za uspešen boj z rakom

Avtor: Matija Šega
Format: 16,5 x 16,5 cm
Strani: 120
Vezava: Mehka, broširana

Prodanih že okoli 2.500 izvodov!

Cena: 20 EUR + strošek poštnine

Kupim knjigo ZAMOLČANA SKRIVNOST ALOJE ARBORESCENS!

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest