Gnitje aloe – kako pride do tega in kaj lahko storimo

Gnitje aloe – kako pride do tega in kaj lahko storimo

Komentarji: Ni komentarjev

Do tega, da rastlina začne gniti, lahko pripelje več dejavnikov. V tem prispevku bom omenil najpomembnejše ter tudi, kako se jim lahko izognete, da bo vaša aloja lepo uspevala tudi naprej. Informacije so zanimive predvsem za tiste, ki imate doma eno ali več rastlin aloe arborescens ter tudi za vse tiste, ki jih še nimate, a razmišljate o možnosti, da bi rastlino imeli, kdaj v prihodnje.

V nadaljevanju navajam nekaj najpogostejših povodov za gnitje aloe arborescens, to so:

  • neprimeren prostor (premalo svetlobe, slabo zračenje prostora),
  • zalivanje (prevelika količina vode),
  • razporeditev rastlin (prevelika gneča in se rastline tiščijo med seboj),
  • poškodbe na listih (poškodovan ali odlomljen list lahko začne gniti, predvsem v povezavi s prejšnjimi razlogi, kar se lahko kasneje razširi na celotno rastlino),
  • elektronske naprave.

To je pet najpogostejših razlogov, ki lahko pripeljejo do gnitja rastline in v najslabšem primeru tudi do njenega konca. Gnitju po navadi kar hitro sledijo vataste uši, ki sprva niti niso nevarne. Vendar, ko se naselijo v korenine, rastlino običajno dokončno uničijo.

DIGITAL CAMERA

V vsakem primeru moramo tako biti pozorni na prej omenjene povode, ter jih skušati preprečiti. Ko se enkrat “domine začnejo podirati”, je to precej težje ustaviti. Težave z gnitjem imamo najpogosteje med zimo. Takrat so aloje v prostoru, ki je najmanj podoben njihovemu naravnemu okolju, zato so takrat tudi bolj ranljive.

1. Neprimeren prostor

Čez leto, ko imamo rastline zunaj na prostem, so razmere precej podobne naravnemu prostoru rastlin, tako da so težave v tem obdobju zelo redke. Drugače pa je pozimi. Takrat rastline preselimo v notranjost. Večina nas nima rastlinjakov oziroma zimskega vrta, kjer bi lahko vzdrževali primerno temperaturo, zračnost in svetlost. Zato se lahko začnejo pojavljati težave. Da se tem težavam izognemo, je pomembno, da upoštevamo nekaj dejstev.

Svetloba je najpomembnejša. V zimskem času je pri nas že tako malo sonca, kar ni ravno voda na mlin aloj. Zato moramo poskrbeti, da dobijo kar se da veliko svetlobe. Če imamo rastline v stanovanju, naj bodo čim bližje okna. Višje temperature v stanovanju tudi niso ravno najboljši pogoj za dobro uspevanje aloj, vendar se nanje privadijo. Je pa pomembno, da prostor redno zračimo. Če je prostor topel in ga še ne zračimo, se zelo hitro lahko razvijejo pogoji, ki rastlini škodijo. No, saj to velja tudi za nas ljudi. Torej še en razlog več, da je prostor treba redno zračiti.

Podobno velja tudi za rastline, ki jih držimo v garaži, na stopnišču ali v katerih drugih prostorih. Rastlinam moramo zagotavljati čim več svetlobe in jim zagotoviti primerno zračenje. Če se bomo držali tega, bodo prav lepo uspevale tudi v stanovanju, garaži ali na stopnišču.

2. Zalivanje

Aloje raje zalivajmo manj kot preveč. To je puščavska rastlina in ni vajena veliko vode. Čim je vode preveč, rastlina začne gniti pri koreninah. To je nevarno predvsem zato, ker tega ne vidimo, dokler ni že prepozno. Steblo se namreč omehča, rastlina se pa lahko potem kar prelomi in pade. V zimskem obdobju zato alojo zalivajmo nekje enkrat mesečno ali še redkeje.

3. Razporeditev rastlin

Na to morate biti pozorni predvsem tisti, ki imate več aloj. Če so rastline preveč nagnetene skupaj na majhnem prostoru, lahko to pripelje do gnitja. Listi imajo namreč premalo zraka in lahko tudi svetlobe. To pa sem že omenil, da rastlini škoduje. Pozorni moramo biti tudi pri poganjkih. Če jih pustimo preveč, zelo hitro nastane “grmovje” in kmalu se lahko razvijejo pogoji za začetek gnitja. Odvečne poganjke zato redno odstranjujte in ustvarjajte nove rastline, ki jih lahko poklonite znancem in prijateljem.

4. Poškodbe na listih

Načeloma se poškodbe na listih hitro zacelijo in rastlini to ne škoduje. Vendar v primeru, da so vzpostavljeni kakšni od prej omenjenih pogojev, je možno, da začne list na poškodovanem delu gniti. Ko pa imamo na rastlini en gnil list (gnil in ne suh), se to zelo hitro razširi na ostale liste ter tudi morebitne ostale rastline, če jih imamo več. Zato bodimo pozorni na rastline in redno odstranjujmo morebitne poškodovane ali nagnite liste.

DIGITAL CAMERA

5. Elektronske naprave

Kako te zadeve vplivajo na rastline, ne znam pojasniti. Vendar iz izkušenj lahko povem, da rastline po nekem obdobju ob elektronskih napravah enostavno zgnijejo in odmrejo. O tem sem že pisal TUKAJ.

V prispevku sem omenil pet, po mojem mnenju najpogostejših vzrokov, ki lahko pripeljejo do gnitja aloje arborescens. Če boste pri vzgoji pozorni in vestni, se nimate česa bati, saj boste težave odpravili, še preden se bodo sploh začele. Želim vam uspešno vzgojo rastlin in upam, da vam bodo moji nasveti pri tem v pomoč.

Več o aloji arborescens si preberite v knjigi:

knjigaPrva slovenska knjiga o aloe arborescens!

Naslov: Zamolčana skrivnost aloje arborescens
Podnaslov: Za uspešen boj z rakom

Avtor: Matija Šega
Format: 16,5 x 16,5 cm
Strani: 120
Vezava: Mehka, broširana

Prodanih že okoli 2.500 izvodov!

Cena: 20 EUR + strošek poštnine

Kupim knjigo ZAMOLČANA SKRIVNOST ALOJE ARBORESCENS!

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest