Aloe vera iz Hoferja

Aloe vera iz Hoferja

Komentarji: Ni komentarjev

Dolžan sem še odgovoriti na številna vprašanja, ki ste mi jih posredovali glede aloj iz Hoferja. Na trgovino sem naslovil vprašanje glede izvora in uporabe rastlin ter kmalu prejel tudi odgovor. Žal pa časovno nisem uspel in kasneje tudi malo pozabil na to. Zato sicer malce z zamudo objavljam informacijo o aloe verah iz trgovine Hofer.

V tem trenutku sicer rastline ni več v ponudbi, pa vendar. Odgovor ponudnika je naslednji:

…sporočamo, da gre pri rastlini Aloe vera, ki je bila kupcem na voljo v okviru naše posebne ponudbe, po navedbah dobavitelja, za okrasno zdravilno rastlino, gojeno pod enakimi pogoji v Nemčiji in na  Nizozemskem. Rastlini, gojeni v zemlji, odgovarjajo visoke temperature. Mraz zelo slabo prenaša, zato ne prezimi. Ko se listi dovolj razrastejo, so užitni. Uporablja se gel rastline, in sicer tako za zunanjo kot notranjo uporabo. Slednji je cenjen predvsem zaradi svojega blagodejnega učinka, ki ga ima na najrazličnejše bolezni…

Odgovor sicer ni to, kar bi si želeli, pa vendar. Priznati je treba, da so trgovci in ne toliko poznavalci. Če torej predpostavim, da vemo zakaj in kako se aloe vera uporablja, zbode v oči podatek, da gre za okrasno zdravilno rastlino. Ok, vemo da je aloe vera zdravilna, ampak vemo tudi, da lahko z uživanjem takšne aloje užijemo tudi vso “kemijo”, ki je lahko bila dodana v zemljo ali neposredno na rastlino.

Zato je nujno, da poleg izvora poznamo tudi pogoje v katerih je bila rastlina vzgojena. Žal, kot ste lahko opazili, do tega podatka nisem prišel. Glede na to, da se je akcija v tem obdobju tudi že iztekla, niti ne bom vrtal naprej.

Moje mnenje o uporabi takšne rastline pa je naslednje. Sam je ne bi užival, če ne bi bil prepričan o njeni vzgoji. Bi pa vsem, ki ste rastlino kupili in bi jo želeli uporabljat svetoval naslednje. Po mnenju stroke, lahko takšno rastlino očistimo “kemije” na naslednji način.

Presadimo jo v nevtralno zemljo (lahko tisto iz domačega vrta ali zemljo na šotni osnovi). Ker aloji odgovarja prodnata zemlja, temu dodajmo še malo peska. Eno leto jo nato zalivamo samo z deževnico in dodajamo naravna gnojila (koprive ipd.). Po navedbah stroke naj bi se takšna rastlina v enem letu povsem očistila in bila primerna tudi za uživanje.

Če seveda je rastlina vsebovala kaj takšnega, kar ne bi želeli užiti. Ker kot pravim, o samih pogojih vzgoje (zemlja, gnojila, škropiva…) nimamo podatkov. Zato dodatna previdnost v tem primeru in podobnih primerih sigurno ni odveč.

Deli naprej ...

Pin It on Pinterest