Ječmen na očesu in delovanje aloe arborescens + recept

Ječmen na očesu in delovanje aloe arborescens + recept

Komentarji: Ni komentarjev

Ste se že srečali z oteklino na robu veke, ki ji pravimo tudi ječmen na očesu? Običajno se pojavi zaradi okužbe mešička na veki iz katerega raste trepalnica. Krivec za okužbo in nastanek ječmena na očesu je ponavadi kriva bakterija stafilokok. Po izkušnjah nekaterih uporabnikov je aloe arborescens lahko učinkovita tudi v preimeru, ko se nam pojavi ječmen na očesu. Nabrekla oteklina, ki nastane okoli veke je podobna mozolju ali turu. Priporočljivo je, da se jo čim manj dotikamo, saj bi lahko z roko okužbo prenesli tudi na drugo oko.

Gnojni izcedek iz očesa lahko povzroči, da se bakterija širi in se na očesu pojavi več ječmenov hkrati. Kadar se nam pojavi ječmen na očesu, težave ponavadi trajajo teden dni. V primeru, da pride do okužb notranjih kanalov, pa pravimo da se lahko razvije notranji ječmen. Razdraženost, oteklina in tudi bolečine so v tem primeru nekoliko bolj izrazite. V tem primeru lahko ječmen na očesu ostane tudi več mesecev. Zato je v tem primeru pogosto potrebna intervencija zdravnika.

V podobnem primeru se je name obrnil gospod, ki mi je zaupal recept za uporabo aloje arborescens v primeru ko imamo ječmen na očesu. Po njegovih besedah intervencija zdravnika ni potrebna in ječmen lahko v nekaj dneh sam poči in iz njega izteče gnoj. Nato pa se ranica dokaj hitro zaceli nazaj. Gospod mi je zaupal recept, ki ga je uporabil tudi sam in kot sem že omenil, pravi da je zelo učinkovit.

Odstrani ječmen na očesu s pomočjo aloe arborescens

Potrebujete manjši listek aloe arborescens. Obrišite ga s suho krpo in odstranite trnje. List nato nasekljajte na majhne koščke. Stresite v posodico in prelite z 2 dl hladne vode, ki ste jo prej prekuhali in pustili, da se ohladi. Zmes, ki ste jo izdelali, mora stati okoli 8 ur. Priporočljivo je, da se to izdela zvečer in pustite stati skozi noč ter zjutraj uporabite. Naredite si obkladke z gazo in jih položite na mesto, kjer imate ječmen na očesu. To lahko ponovite 3-4x na dan. Obkladek pustite na očesu za 10-15 minut.

NI priporočljivo, da obkladek oz. gazico na očesu uporabite večkrat ali da se z njo po očesu mažete. V tem primeru namreč lahko ječmen prenesete tudi na mesta, kjer ga še nimate.

Bolje je preprečiti nastanek ječmena

Če imate možnost, se raje poslužujte preventive. Če ste nagnjeni k temu, da se vam na očesu razvije ječmen, poskrbite za sproščanje vaših oči. Vsaj enkrat tedensko si naredite omenjene obkladke iz aloje arborescens ter poskrbite, da se vam žleze na vekah ne bodo zamašile ter tako pripeljale do nastanka ječmena. V primeru, da ima ječmen na očesu kdo od vaših bližnjih, pazite da si ga ne prenesete. Uporabljajte drugo brisačo, z rokami se ne dotikajte po obrazu in okoli oči, še posebej bodite pozorni na higijeno in pogostost umivanja rok.

**V primeru težav svetujem obisk zdravnika ali farmacevta. Zdravje je le eno, zato ga čuvajte in negujte, kolikor je le možno. Podatke iz prispevka uporabljajte po lastni presoji in na lastno odgovornost.

Deli naprej ...

Pin It on Pinterest