Gnojenje aloe arborescens s koprivami

Gnojenje aloe arborescens s koprivami

Komentarji: Ni komentarjev

Kdor ima rastlino doma, se je verjetno že pozanimal kakšna gnojila so primerna, pa vendar, bom nekaj besed namenil tudi gnojilu izdelanem doma, iz kopriv, ki se najdejo skoraj na vsakem travniku ali obrobju njive.

Po lastnih izkušnjah in izkušnjah vrtnarjev, lahko potrdim, da je doma izdelano gnojilo iz kopriv najboljši naraven dodatek za naše aloe arborescens. Jaz svoje aloje doma pogosto zalivam z omenjenim gnojilom in opaziti je razliko, kot če bi aloje zalivali zgolj z deževnico.

No pa naj se kar vrnem na doma izdelano gnojilo za aloe arborescens in recept, če to lahko tako imenujem, kako si takšno gnojilo lahko izdela prav vsak.

Na splošno je izdelava gnojila zelo preprosta. Potrebujemo več kopriv, vedro in liter do dva deževnice. Jaz ponavadi vedro napolnim s koprivami (jih kar malo natlačim v vedro), povrhu pa nalijem deževnico. Dobro je, če vedro čim bolj zaprete. Če imate pokrov, z njim pokrite koprive. V nasprotnem primeru pa pokrite vedro s polivinilom.

Vsekakor odsvetujem, da bi gnojilo izdelovali v prostoru. Delajte na prostem. Vsakih nekaj dni vedro odprite in premešajte koprive. Smrdi kajne? Zato se tega ne dela v prostoru…

Koprive pustite namočene pred uporabo vsaj 7-10 dni. Gnojilo sicer lahko uporabite tudi prej, vendar jaz vedno raje pustim stati nekaj časa. Potem pa to gnojilo razredčeno z vodo uporabite za zalivanje vaših aloj. Seveda lahko tudi za zalivanje drugih rastlin, bodo precej bolj uspevale. Vendar pa odsvetujem zalivanje s tem gnojilom v stanovanju. Kot ste že lahko ugotovili, močno smrdi.

Jaz ponavadi mešam slab 1dl gnojila kopriv na eno vedro za zalivanje, ca. 10-12 litrov deževnice. Takšno gnojilo je res zelo učinkovito. Če ne verjamete, poizkusite sami.

Če nimate kopriv, uporabite kar aloe arborescens

V zadnjem obdobju sem testiral tudi to varianto in priznam, da je zalivanje z alojami lahko tako učinkovito kot s koprivami. Prav tako lahko gnojilo iz aloj izdelate sami in ga uporabljate tudi za gnojenje drugih rastlin. Kako storite to, si poglejte TUKAJ.

Deli naprej ...

Pin It on Pinterest