Rana na želodcu, kako si lahko pomagamo

Rana na želodcu, kako si lahko pomagamo

Komentarji: Ni komentarjev

Še ena zelo pogosta bolezen današnjega časa, ki lahko doleti tako moške kot ženske in nas ogroža predvsem v obdobju srednjih let,  najpogosteje pa po 45. letu starosti. Razlog za bolečine, katere se pogosto pojavljajo v zgornji polovici trebušne votline, je pojav rane na želodcu. To bolezen prepoznamo kot bolečino, ki jo čutimo pod desnim rebrom ali pa na desni strani ledij. Pojavi se približno uro, morda dve po zaužitem obroku, poleg tega pa se pogosto pri teh bolnikih pojavlja močnejša bolečina v nočnem času, katera pa traja nekaj dni. Zdravniki tudi opažajo, da se ta bolezen pojavlja pogosteje v spomladanskem in jesenskem času.

Rana na želodcu je bolezen, za katero lahko najdemo več imen, strokovnjaki jo imenujejo razjeda na želodcu, pogovorno pa ji rečemo lahko tudi ulkus ali čir na želodcu. Poleg zgoraj omenjenih simptomov pa zdravstvena stroka omenja, da jo lahko prepoznamo tudi po bolečini, ki jo občutimo kot da nas razjeda v trebuhu, v primeru, ko je naš želodec prazen.

Kot vzrok pojava ulkusa so zdravila, katere si ljudje kupijo za lajšanje obolelih sklepov in revme, katera pa so na seznamu nedovoljenih zdravil – nesteroidnih protivnetnih zdravil. Najpogosteje pa je vzrok nastanka rane na želodcu okužba z bakterijo Helicobacter pylori. Omenjena bakterija je najbolj razširjena po svetu, statistični podatki naj bi kazali, da je v Sloveniji odraslih oseb, katere so se okužile s Helicobacter pylori bakterijo, približno polovica. Podobna statistika velja tudi za ostale države po celem svetu. Strokovnjaki so ugotovili, da je njen pojav odvisen tudi od higiene, pogostejša je namreč v manj razvitih državah sveta, tam se število okuženih vrti tudi okoli 90% celotnega prebivalstva. V preostalih državah pa je odvisno od socialnega sloja – nižji kot je, slabša je higiena, pogostejša je bakterija.

Sodobna medicina je ugotovila, da prepričanje, ki so ga razvili v prejšnjem stoletju, da si rano na želodcu povzročimo sami, ne drži v celoti. Namreč, so dejavniki, ki vplivajo na nastanek te bolezni, le –ti so uživanje koncentriranega alkohola, uživanje velike količine kave ter hrana, ki je premočno začinjena. Na drugi strani pa so ugotovili, da nastanek povzročajo tudi dejavniki, na katere pa posameznik ne more vplivati sam, recimo genetika in stres.

Če zgoraj omenjene znake bolezni ne zdravimo, lahko povzročimo še hujše težave, recimo krvavenje iz rane. V takem primeru bolnik bruha kri, včasih pa ti izbljuvki izgledajo podobni kavni usedlini. Lahko se tudi zgodi, da se kri iz rane ne izloči z bruhanjem, ampak gre naprej v črevo, se prebavi in izloči oz. se pojavi kot črno blato.

Zdravstvena stroka kot samo- oz. preventivo zdravljenje rane na želodcu omenja izogibanje razvadam kot so kajenje, pitje alkohola, kave in črnega čaja. Ravno tako nam svetujejo, naj ne uporabljamo zdravil, katerih sestavina je tudi acetilsalicilna kislina. Ker stres pomaga pri razvoju te bolezni, se ga naj izogibamo ter jemo večkrat na dan, obroki pa naj bodo manjši.

Strokovnjaki poleg tega svetujejo tudi uživanje več hrane, katera vsebuje vitamin C. Vitamin C ima namreč lastnost, da njegova prisotnost zmanjšuje težave zaradi okužb z bakterijami. Strokovnjaki opozarjajo, da naraven pomarančni sok, kateri vsebuje veliko količino tega vitamina, žal pospešuje tudi nastanek in razvoj rane na želodcu. Pomarančni sok namreč vsebuje visoke vsebnosti kisline. Tako vam v tem primeru lahko pomaga uživanje aloje arborescen. Le-ta namreč vsebuje veliko količino vitamina C, kot tudi pomaga pri boju z bakterijami.

V primeru, da preventiva ni pomagala, pa je priporočljivo, da obiščete svojega osebnega zdravnika, da vam pomaga in vas morda napoti na endoskopsko preiskavo. Rana na želodcu se ponavadi zdravi z uživanjem antibiotikov. Je pa zdravljenje zelo odvisno od pacienta. Če se ta ne drži predpisane terapije, se bakterije ne odstranijo v celoti, lahko pa je bakterija odporna na zdravilo. V takem primeru zdravnik spremeni zdravljenje. Je pa za vsakega posameznika dobro, da poskrbi sam za svoje zdravje. Uživanje hranilnih snovi, ki pomagajo v boju proti bakterijam in izboljšuje imunski sistem je dobro odločitev za vsakogar. Če prisegate na naravne prehrambene dodatke, je za vas pravi paket ZAČETNIK, doma si lahko namreč sami izdelate napitek po receptu patra Romana Zaga, ki vsebuje veliko številko različnih vitaminov in mineralov.

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest