Razmnoževanje aloe arborescens s poganjki

Razmnoževanje aloe arborescens s poganjki

Komentarji: Ni komentarjev

Pomlad je najbolj primeren čas za presajanje aloj. Odvisno od leta to delamo nekje od marca do začetka maja. Običajno po cvetenju. Sicer se aloje lahko presaja tudi tekom celega leta, vendar je pomald najbolj ugoden čas za to.

Najprej boste potrebovali zemljo

Svetujem vam, da jo naberete kar v okolici hiše ali na domači njivi, če imate to možnost. Zemlja iz okolja s katerega prihajate, je namreč najbolj primerna za rastlino, ki jo boste uživali. Če te možnosti nimate, je primerna tudi zemlja za rože na šotni osnovi. Torej takšna brez najrazličnejših kemijskih dodatkov. V zemljo lahko vmešate tudi debelejši pesek oz. manjše kamenje.

Tudi gnojilo je zelo pomembno

Če želimo, da se aloja dobro ukorenini je potreben dober “gnoj”. Če je le možno, svetujem domač kurji gnoj. Ta bo na alojo vplival najbolj blagodejno in če je res domač, tudi ne vsebuje nobenih umetnih substanc. Če te možnosti nimate, poskusite dobiti kakšen drug domač gnoj za katerega veste, da je naraven in brez dodatkov. To pomeni, da tudi živine niso krmili s kakšnimi umetnimi dodatki.

Kupim RASTLINO ALOE ARBORESCENS!

Naslednja rešitev, ki jo pogosto uporabljam tudi sam, so lahko kar domači biološki odpadki. Doma namreč kompostiram hrano in sčasoma nastane odličen kompost, ki ga potem pomešam v zemljo kamor presadim aloje.

Šele zadnja možnost, ki se je poslužujte, če nič od prej omenjenega ni možno, je nakup biološkega gnojila. Bodite pozorni, da je gnojilo kar se da biološko in naravno. Hočem povedati, da si preberite tudi drobni tisk na gnojilu. V zadnjem času se je dobro uveljavilo biološko gnojilo guano. Sam ga sicer ne uporabljam, saj imam možnost uporabe domačega kurjega gnoja, ki je verjetno najboljša varianta.

Za dognojevanje pa je najbolj uporabno doma izdelano gnojilo iz kopriv. Preberite kako izdelati takšno domače gnojilo iz kopriv.

Zasaditev poganjka aloje

Zdaj ko imate pripravljeno mešanico zemlje in gnojila, le-to natresite v cvetlične lončke. Pripravite jih toliko kolikor poganjkov imate namen zasaditi. Da se bodo prijeli, so najbolj primerni poganjki v velikosti med 15 in 20 centimetrov. Torej enostavno odlomite takšen poganjek in ga kakšnih 5-7 centimetrov globoko zakopljete v zemljo. Kakšen dan nove rastlinice še ne izpostavljajte močni sončni svetlobi. Raje novo zasajene poganjke držite v senci. Tudi z zalivanjem počakajte nekaj dni.

aloe in razmnoževanje

Po 1-3 dneh postavite nove rastline na prostor z veliko svetlobe (ampak pazite, NE na direktno sonce) in dobrim zračenjem. Začnete lahko tudi z zalivanjem. V začetku z malo vode, toliko da se malo navlaži zemlja. Biti moramo namreč pozorni, saj se rado naredi, da zaradi preveč vlage poganjek zgnije.

Kako velik lonček uporabim?

Za 15-20 centimetrov veliko rastlino ne boste potrebovali velikega lončka. Sam tudi običajno uporabljam manjše lončke in šele po kakšnem letu, tiste aloje, ki se primejo in poženejo močan koreninski sistem, presadim v večji lonček.

Zalivanje

Naj nekaj besed namenim še zalivanju te nove rastline. Za zalivanje je vsekakor najboljša deževnica, saj ne vsebuje klora. Če nimate možnosti lovljenja deževnice pa poskusite z uporabo filtra, ki iz vode odstrani klor. V končni fazi je povsem dovolj, če se aloje zaliva samo z vodo. Če ste seveda prej upoštevali moja navodila in rastlino tudi dovolj pognojili. Alternativa pa je lahko tudi živa voda. Več o živi vodi si preberite tukaj.

Je pa res, da če bomo vodi dodali še kakšna biološka gnojila, lahko to precej pospeši rast rastlin. Najboljša varianta po mojem mnenju je zalivanje s koprivami. Koprive za nekaj dni namočite v deževnico, nato pa aloje zalivajte s to vodo. Seveda jo prej primerno razrečite. Jaz mešam nekje slab 1dl gnojila na 10-12L deževnice. Res je, da ta mešanica močno smrdi, vendar pa so aloje ob zalivanju z njo precej lepe in hitreje rastejo.

Tako. To so glavne zadeve na katere morate biti pozorni. Z malo sreče se bo prijela večina poganjkov in že čez nekaj let boste imeli velike aloje katerih liste boste lahko redno uporabljali. Če menite, da navodila niso dovolj natančna, si preberite tudi Izpopolnjeno razmnoževanje aloj.

Kupim RASTLINO ALOE ARBORESCENS!

5% POPUST ob obisku vrtnarije!
Obiščite Vrtnarstvo Ruzzier-Černe v Sečovljah, Parecag 115A in povejte, da ste za aloje izvedeli na moji spletni strani (omenite mene Matija Šega ali podjetje Fruktus) in vam bodo pri nakupu rastlin aloe arborescens upoštevali 5% popusta.


Prikaži večji zemljevid

Več o aloji arborescens si preberite v knjigi:

knjigaPrva slovenska knjiga o aloe arborescens!

Naslov: Zamolčana skrivnost aloje arborescens
Podnaslov: Za uspešen boj z rakom

Avtor: Matija Šega
Format: 16,5 x 16,5 cm
Strani: 120
Vezava: Mehka, broširana

Prodanih že okoli 2.500 izvodov!

Cena: 20 EUR + strošek poštnine

Kupim knjigo ZAMOLČANA SKRIVNOST ALOJE ARBORESCENS!

Deli naprej ...

Pin It on Pinterest