Razmnoževanje aloj s poganjki v 8 korakih

Razmnoževanje aloj s poganjki v 8 korakih

Komentarji: 1 komentar

Imate doma rastlino, pa ne veste kako oziroma na kakšen način bi iz ene aloe arborescens ustvarili nove rastline? V nadaljevanju sem opisal osem kratkih korakov, kako lahko to enostavno storimo vsi. Potrebnega bo le malo vašega časa in kanček vrtnarskih sposobnosti. Če le imate rastlino, boste verjetno tudi vse ostalo kar se pri presajanju potrebuje, našli doma. Poglejte si omenjenih osem korakov opisanih v nadaljevanju, potem pa se lotite razmnoževanja aloe arborescens.

1. Priprava rastline
Mlada sadika aloje arborescens naj bo velika med 15 in 20 cm. S škarjami ali nožem jo odrežete in jo nekaj dni pustite ležati v senci. S tem boste povečali možnosti, da se bo mlada sadika prijela in ustvarili zdravo rastlino.

2. Pred vsaditvijo, priprava lončka in zemlje
Lonček za takšno sadiko je lahko majhen. 10 cm premer bo povsem zadoščal za prvo leto ali dve. Kasneje pa jo presajajte nekje na 2 – 3 leta, vedno v nekoliko večji lonček.

3. Gnojilo
Če imate možnost, dodajte v lonček nekaj domačega kokošjega gnoja. Pomembno je, da kokoši niso hranjene z umetnimi dodatki, saj bi to preko gnojila prešlo v rastlino, ki jo kasneje nameravamo uporabljati. Če te možnosti nimate, lahko uporabite biološko gnojilo. Količina gnoja naj bo majhna. Povrhu natrosite zemljo in tako preprečite, da bi rastlina prišla v neposreden stik z gnojem.

4. Zemlja
Za vsaditev sadike je primerna zemlja z domačega vrta. Izkoristite morebitne krtine, saj je tam zemlja rahla in jo je enostavno nabrati ter potem vanjo tudi vsaditi sadiko. Uporabite lahko tudi kupljeno zemljo, ki pa naj bo izdelana na šotni osnovi.

5. Vsaditev rastline
Posoda, zemlja in rastlina je zdaj pripravljena. Če je minilo že nekaj dni, odkar ste sadiko odrezali, je zdaj pravi čas, da alojo posadite. S prstom rahlo naredite luknjo v zemljo in vanjo pazljivo potisnite sadiko. Pazljivo pravim zato, ker če boste premočni, se rastlina lahko zlomi.

6. Prvi dnevi nove rastline
Rastlino za kakšen dan ali dva postavite nekam v senčen prostor in je ne izpostavljajte direktni svetlobi. Nekje po dveh dneh jo prestavite na mesto, kjer jo želite imeti. To mesto naj ima veliko dnevne svetlobe ter naj bo zračno. Aloja namreč potrebuje veliko svetlobe in zraka. Zdaj je tudi čas, da mlado rastlino prvič malo zalijete. Če je le možno, uporabite deževnico.

7. Zalivanje
V prihodnje rastlino zalivajte redko. Tekom leta nekje enkrat na 10 dni. V času zime pa nekje enkrat mesečno. Interval zalivanja seveda malo prilagajajte vremenu in prostoru, v katerem alojo imate. Če je le možno, imejte rastlino čim več časa na prostem. V času, ko so temperature okoli 5 stopinj Celzija ali manj, pa morate imeti alojo v prostoru (okenska polica, stopnišče, garaža ipd.).

8. Gnojenje med rastjo
V prvem obdobju dodatno gnojenje rastline ni potrebno. Kasneje pa je najbolj učinkovito, poceni in naravno gnojilo, ki ga izdelate doma iz kopriv. Lahko uporabite tudi kakšna ekološka gnojila. Če menite, da za vaše potrebe aloja raste prepočasi, da bi od malih poganjkov v kratkem imeli koristi, vam svetujem, da se te male sadike ne zavržejo. Vseeno jih presadite. Če jih ne potrebujete, jih poklonite prijateljem in sorodnikom ob primernih priložnostih. Naj se znanje in rastlina širita naprej. Verjemite mi, prijatelji vam bodo za takšno darilo več kot hvaležni.

Več o aloji arborescens si preberite v knjigi:

knjigaPrva slovenska knjiga o aloe arborescens!

Naslov: Zamolčana skrivnost aloje arborescens
Podnaslov: Za uspešen boj z rakom

Avtor: Matija Šega
Format: 16,5 x 16,5 cm
Strani: 120
Vezava: Mehka, broširana

Prodanih že okoli 2.500 izvodov!

Cena: 20 EUR + strošek poštnine

Kupim knjigo ZAMOLČANA SKRIVNOST ALOJE ARBORESCENS!

Deli naprej ...

One Response

  1. Iva Ažman
    | Odgovori

    Hvala za vse informacije. Zanima pa me, kdaj naj presajam mlade poganke in na koliko časa naj gnojim s koprivami.
    Hvala lepa.
    Lp, Ivana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest