Vataste uši lahko popolnoma uničijo vašo alojo arborescens

Vataste uši lahko popolnoma uničijo vašo alojo arborescens

Komentarji: Ni komentarjev

Že imate doma alojo arborescens ali mogoče razmišljate o nakupu? Potem vam priporočam, da preberete naslednje vrstice, saj vam lahko informacija prihrani marsikatero težavo.

Čeprav vataste uši na prvi pogled ne delujejo prav nič nevarno, lahko našo alojo popolnoma uničijo, če jim ne namenimo dovolj pozornosti. Da bomo vedeli kako in zakaj se to zgodi, naj najprej pojasnim, kaj sploh so vataste uši.

DIGITAL CAMERA

Gre za male bele pikice, ki se pojavijo na listih aloje arborescens. Izgledajo kot majhne vatke, od tod verjetno tudi ime. Vzrok za nastanek je po navadi aloja ali zgolj list, ki počasi gnije. Torej če imate na rastlini list, ki je začel rumeneti, je priporočljivo, da ga čim prej odstranite. V primeru, da list na rastlini ostane dlje časa ali da gre celo za gnitje celotne veje aloje, je možno, da se tam razvijejo prej omenjene vataste uši.

Odstranimo jih sicer lahko precej enostavno s kemikalijami. Vendar ker nas večina aloe arborescens goji za uživanje, vam kaj takšnega odsvetujem. Pri alojah, ki jih uporabljate za uživanje ali zdravljenje nikakor ne uporabljajte nobenih kemičnih sredstev. Tako ne za zatiranje raznih bolezni, kot tudi ne za gnojenje. Vedeti namreč moramo, da se vse te kemikalije kasneje shranijo v rastlino in jih z zaužitjem prenesemo v svoje telo. Tega pa si zagotovo nihče ne želi.

Tako nam ostane le možnost, da vataste uši ročno odstranimo. Treba je dobro pregledati vsak list, vejico in poganjek posebej. Pri tem je pomembno, da smo temeljiti, vendar žal niti to ne zagotavlja uspeha. Če imamo aloj več, vsekakor tisto na kateri ste opazili vataste uši takoj premaknite v drug prostor, da preprečite širjenje uši na ostale aloje.

DIGITAL CAMERA

Tudi če je videti, da ste odstranili vse vataste uši, ni nujno, da je nevarnost minila. Uši se namreč pogosto naselijo celo v korenine aloje. Tam pa praktično rešitve ni več. Aloja nato v nekaj tednih propade. Zato svetujem, da v primeru vatastih uši rastlino uporabite, steblo in zemljo s koreninami pa zavržete. Seveda nekam tako, da ne boste jutri te iste zemlje uporabili za kakšno drugo alojo.

Najboljša rešitev, da do tega sploh ne pride, je, da alojo spremljate že, ko je zdrava. Opazujete vse morebitne spremembe na listih in sproti odstranjujete morebitne gnijoče liste. V tem primeru rastlino tudi premaknite na drugo mesto ali prilagodite zalivanje. Poskrbeti je namreč potrebno, da ne pride do gnitja, ki je vir težav. Le tako bodo naše aloje uspešno uspevale tudi v prihodnje in izpopolnjevale svoje poslanstvo.

Več o aloji arborescens si preberite v knjigi:

knjigaPrva slovenska knjiga o aloe arborescens!

Naslov: Zamolčana skrivnost aloje arborescens
Podnaslov: Za uspešen boj z rakom

Avtor: Matija Šega
Format: 16,5 x 16,5 cm
Strani: 120
Vezava: Mehka, broširana

Prodanih že okoli 2.500 izvodov!

Cena: 20 EUR + strošek poštnine

Kupim knjigo ZAMOLČANA SKRIVNOST ALOJE ARBORESCENS!

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest