Skrb za zdrave zobe brez vnetih dlesni

Skrb za zdrave zobe brez vnetih dlesni

Komentarji: Ni komentarjev

Vnete dlesni. Čeprav živimo v času, ko naj bi bili zelo ozaveščeni o skrbi za naše zobe, da si jih redno in pravilno umivamo, se še vedno dogaja, da ima veliko ljudi težave z vnetjem dlesni. Torej stanje, ko dlesen ni več svetlo rožnata in postane rdeča ter v veliko primerih tudi nabrekne oz. oteče, posledično so takrat naše dlesni zelo občutljive na dotik in ob ščetkanju začnejo krvaveti, imenujemo vnetje dlesni.

Zakaj se pojavijo vnete dlesni? Glavni razlog je predvsem neprimerna skrb za zdrave zobe, poleg tega pa je delno kriva za tak pojav tudi genetika. Marsikdo se čudi, kako to, da si vsaj dvakrat dnevno čisti zobe, a ga je vseeno doletela omenjena težava. Strokovnjaki opozarjajo, da si moramo zobe res vsaj dvakrat dnevno očistiti, vendar moramo izbrati primerno zobno ščetko, le-ta naj bo mehkejša. S tako zobno ščetko namreč bolj natančno lahko umijemo zobe. Poleg tega pa je potrebna tudi uporaba medzobne ščetke ali zobne nitke.

Prehod bakterij do zob in dlesni je namreč najlažji ob robu dlesni. Vendar verjetno ne pomislimo na rob dlesni med zobmi, kjer je ta mnogo bolj občutljiva za vnetje. Zato je res zelo pomembno, da si redno čistimo tudi predel med zobmi. Za preprečitev oz. preverjanje morebitnega pojava vnetja dlesni pa je potreben tudi reden obisk pri svojem zobozdravniku, priporočeno je vsaj dvakrat letno.

Če vas je vnetje dlesni že doletelo, veste, da si ga lahko odpravite s primerno ustno higieno in primernimi pripomočki za to. Poleg tega pa si lahko pomagate tudi z naravnimi zdravili. Morda bo tudi vam, tako kot je gospe omenjeni v članku Ustni zadah in aloja arborescens, pomagal napitek iz aloje arborescens in medu.

Zdravstvena stroka pa glede tega tudi opozarja, da takih znakov nikakor ne smemo zanemarjati. Zaradi neustreznega zdravljenja oz. saniranja vnetih dlesni se lahko pojavijo druge bolezni, ki pa so lahko zelo nevarne. Najpogosteje je ta znak vzrok za pojav gingivitisa, ki posledično prizadene tudi notranje zobno tkivo, kar imenujejo parodontitis (parodontoza). Ta bolezen namreč povzroča tudi uničenje dlesni, kosti, cement ter zobne korenine.

Predvsem pa je v strokovni literaturi opaziti, da morajo biti na to posebno pozorne ženske v času hormonskih sprememb. Kajti v nosečnosti in menopavzi se zaradi spremembe hormonov lahko pojavi nastanek zobnega kamna, kar pa lahko pripelje tudi do vnetja dlesni in zob. Poleg tega pa olajšajo nastanek vnetja tudi kajenje, stres in okužbe v žrelu. Omenjena bolezen namreč lahko pripelje do prezgodnjega poroda in tudi do nižje teže novorojenčka.

Da je to bolezen potrebno jemati resno pa zdravniki opozarjajo tudi zato, ker imajo bolniki, ki jih imajo vnete dlesni, težave s sistemskim zdravjem, hkrati pa lahko povzročijo nastanek ali negativno vplivajo na stanje srčno-žilnih bolezni ali sladkorne bolezni.

Zato torej redno skrbite za ustrezno higieno, redno obiskujte svojega zdravnika, če pride do vnetja vaših dlesni pa si takoj pomagajte, lahko si kot je že zgoraj omenjeno, tudi z napitkom iz aloje, ki si ga po tem receptu brazilskega patra Romana Zaga lahko izdelate tudi sami doma.

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest