Kako si pomagamo z alojo, če nas muči zaprtje

Kako si pomagamo z alojo, če nas muči zaprtje

Komentarji: Ni komentarjev

Zaprtje je statistično gledano bolezen oz. bolezensko stanje, ki je najbolj razširjeno in načeloma ima težavo s tem vsakdo, vsaj občasne težave z zaprtjem ima od 20 do 30% populacije. Zdravstveno gledano je zdravljenje tega bolezenskega stanja dokaj težko, kajti vzrokov za njegov pojav je res veliko in ni lahko najti pravi vzrok oz. kombinacijo vzrokov za nastanek. Vendar gledano iz naše strani, je njegovo lajšanje lahko, pomagate si lahko namreč na naraven način in ne morete postati odvisni od njega.

Znano je, da ta težava pogosteje doleti ženske kot pa moške ter, da se s starostjo veča možnost, da nas doletijo težave z zaprtjem. Za slednje so vsaj trije vzroki, prvi je jemanje zdravil, katera imajo stranski učinek zaprtje, drugi je način prehranjevanja starejših oseb, kajti le-ti pojedo manj vlaknin ter spijejo manj tekočine, kar pa je bistvenega pomena za zdravo prebavo in slabša oz. manjša aktivnost.

Kaj sploh pomeni zaprtje?

Strokovnjaki imenujejo zaprtje stanje, ko telo iztreblja majhne količine blata, ob katerem osebo muči tudi napenjanje. Odvajanje blata je redkeje kot trikrat na teden in tako redko odvajanje blata traja več mesecev.

Zakaj ga je potrebno zdraviti?

Ne zdravljenje tega stanja lahko povzroči bolečine v trebuhu, slabost ter z njim povezano bruhanje. Poleg tega moramo biti pozorni pri jemanju zdravil, kajti če blata ne odvajamo dovolj pogosto, ima to vpliv na ostala zdravila, katere jemljete, kajti če je črevesje zaprto, s tem ovira delovanje zdravil.

Kako si lahko sami pomagate blažiti zaprtje na naraven način?

Strokovnjaki imajo veliko nasvetov kako se preventivno kot tudi kurativno spopadati v taki situaciji oz. pred tako situacijo. Priporočeno je uživanje večje količine hrane, ki vsebuje veliko vlaknin, poleg tega je potrebno popiti zadosti tekočine, priporočena je predvsem voda in vsaj 1,5 l na dan, ravno tako pa je potrebno v življenjski slog vključiti telesno aktivnost.

Za pospešitev izločanja blata iz telesa pa je primerna tudi aloje arborescens, le-ta namreč vsebuje aloin, ki je najmočnejše naravno odvajalo. Iz aloje in medu si tako lahko naredite pripravek, kateri vam pomaga pri težavah s prebavili. Tem dvema sestavinama pa lahko za še boljši učinek dodate tudi cvetni prah. Primeren pa je seveda tudi napitek po receptu patra Romana Zaga. Pripravek je potrebno uživati dvakrat ali trikrat dnevno približno pol ure pred obrokom. Morda pa vam bo bolj ustrezala solata z alojo, kot samostojen obrok, ko imate težave s prebavo ali pa ne. Vse te recepte in še mnoge druge, za pomoč z alojo proti zaprtju in drugim težavam, lahko najdete v knjigi Recepti za uporabo aloje arborescens.

Vsekakor pa vam priporočamo, če se vaše težave po zgornjih nasvetih ne izboljšajo, le obiščite svojega zdravnika, da vam bo ustrezno pomagal.

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest