Aloe vera povzroča tumorje – teza na majavih temeljih ali trden dokaz?

Aloe vera povzroča tumorje – teza na majavih temeljih ali trden dokaz?

Komentarji: Ni komentarjev

Po eni strani se kar malo bojim objaviti tale prispevek. Farmacevtski lobiji imajo namreč neverjetno moč in kdo ve, česa vsega so sposobni. Vendar večina medijev pri nas prepisuje nepreverjene informacije s tujih spletnih strani, ki nimajo nobene prave znanstvene podlage. Čeprav gre za aloe vero, kar ni isto aloe arborescens, se vseeno čutim odgovornega, da o tem povem nekaj besed in pojasnim marsikateri dvom.

Poznam kar nekaj ljudi, ki aloe vero uživajo že več let in takšnih, ki jim aloe vera pomaga pri vzdrževanju zdravja in dobrega počutja. Vendar se nikomur od njih v času uživanja niso razvili tumorji, kot navajajo avtorji raziskave, da se je pripetilo njihovim testnim glodavcem.

Raziskavo so opravili na inštitutu US National Toxicology Program (NTP) in tudi objavili celotno poročilo raziskave na svoji spletni strani. Poročilo sem preletel in ugotovil, da mediji precej posplošujejo celotno zadevo. Z raziskavo namreč niso dokazali ničesar. Postavili so le teze, ki pa jih bo treba še dokazati.

Podgane, na katerih je potekala raziskava, so več kot dve leti uživale ekstrakt aloje vere preko vseh napitkov, ki so jih prejele čez dan. Dnevno so zaužile okoli 1,5 % svoje teže soka aloe vere. Naj ponovno poudarim, da so podgane precej veliko količino ekstrakta uživale več kot dve leti! To je velik del njihove življenjske dobe. Zdaj pa to prenesimo na človeka. Recimo, da ima testni človek 100 kg. To pomeni, da dnevno preko pijače in hrane užije 1,5 kg ekstrakta aloe vere. Seveda to prakticira 50 – 60 let. Mislim, da tukaj ni potrebna več nobena podrobnejša raziskava.

No, pa pojdimo k naslednji stvari, ki me je zmotila. Znanstveniki, ki so delali to raziskavo, niso nikjer navedli številke, koliko od tumorjev, ki so se razvili na podganah je bilo rakastih in koliko ne. Mislim, da gre za zelo pomemben podatek, ki pa ga nisem nikjer zasledil. Tako niti ne moremo vedeti, ali je pri testnih podganah sploh šlo za rakaste tumorje ali ne. V raziskavi navajajo, da bi znal biti nevaren aloin A. To pomeni, da če se kdajkoli dokaže kakšno nevarnost aloe vera, so “na udaru” predvsem industrijsko izdelani izdelki iz aloe vera. To so tisti izdelki, kjer uporabljajo za izdelavo celotne liste aloe vera. Očitno tudi na tem mestu ne gre zanemariti starodavnih prepričanj, da se povrhnjice listov aloe vera ne uporablja. To pa je del rastline, v katerem je skoncentrirana večina aloina. Tudi omenjeni aloin A. Pri aloe vera moramo uporabljati le gel. Žal pa je za multinacionalke pogosto lažje, da uporabijo kar celotne liste. Če aloe vero uporabljate sami doma, se vsekakor držite tega starodavnega prepričanja in uporabljajte le gel.

Ker aloin iz aloe vera spodbuja prebavo, se uporablja za izdelavo najmočnejšega naravnega odvajala. V ZDA je bil sicer leta 2002 odmaknjen iz prodaje, saj proizvajalci niso zagotovili dovolj dokazov o njegovi varnosti. Kako je s tem pri nas, ne vem. Vendar če boste tu in tam užili kakšno odvajalno tableto z aloinom iz aloe vera verjetno ni pričakovati enakih reakcij, kot, če bi 3/4 vašega življenja dnevno uživali dober kilogram ekstrakta iz aloe vera.

Rekel bi še, da je nevarna praktično vsaka snov, če jo uživamo v dovolj velikih količinah, dovolj časa. Nekaj takšnega so naredili na teh testnih podganah. Me prav zanima, kakšni bi bili rezultati, če bi testirali običajno zeleno solato na enak način. Verjetno bi zbolele tudi te podgane. Kot je že rekel Paracelsus leta 1567: “Vse snovi so strupene, le njihova doza določa strupenost.” Dodal bi še, da je od raziskave v trenutku, ko tole pišem preteklo že več kot dve leti. Torej ne gre za nekaj novega. Prav tako bo moralo preteči še kar nekaj let, da se narede ostale potrebne raziskave in šele potem bomo lahko resneje govorili o kakršnih koli vplivih. Do takrat pa so to bolj kot ne le špekulacije.

Če torej zaključim, aloe vera NE povzroča tumorjev, tako kot so pisali marsikateri slovenski in tuji mediji. Na podlagi triletne raziskave na podganah je bila postavljena zgolj teza, da obstaja majhna verjetnost, da je to možno. Zdaj se bodo šele začele raziskave, da bodo to tezo ali potrdili ali ovrgli.

Na podlagi podatkov s poročila lahko zaključimo, da so tezo postavili na zelo trhlih temeljih. Zato je tudi verjetnost, da bodo kdaj dokazali, da aloe vera povzroča tumorje praktično nična.

p.s.: Dopisano 14.11.2013 – S strani proizvajalca izdelkov iz aloe vera sem danes izvedel, da danes na trgu sploh ni izdelkov, ki bi vsebovali aloin. Pri vseh izdelkih iz aloe vera se uporablja le gel, aloin je prisoten v skorji lista, ki se danes ne uporablja nikjer. Še en argument na zgrešenost omenjene raziskave.

Viri:

** Gre za mojo lastno raziskavo in mnenje o konkretnem primeru. Zato tudi ne prevzemam odgovornosti za morebitna vaša dejanja sprejeta na podlagi tega prispevka.

Več o aloji arborescens si preberite v knjigi:

knjigaPrva slovenska knjiga o aloe arborescens!

Naslov: Zamolčana skrivnost aloje arborescens
Podnaslov: Za uspešen boj z rakom

Avtor: Matija Šega
Format: 16,5 x 16,5 cm
Strani: 120
Vezava: Mehka, broširana

Prodanih že okoli 2.500 izvodov!

Cena: 20 EUR + strošek poštnine

Kupim knjigo ZAMOLČANA SKRIVNOST ALOJE ARBORESCENS!

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest