Kako si pomagate, ko vas muči diareja?

Kako si pomagate, ko vas muči diareja?

Komentarji: Ni komentarjev

Najverjetneje skoraj ni osebe, ki je še ni doletelo pogostejše izločanje blata, ki je redkejše, torej, da ga je doletela driska oz. diareja. Vzrokov za njen pojav je res ogromno, od preveč zaužite hrane, ki vsebuje veliko vlaknin, lahko je posledica oz. stranski učinek zdravil, lahko jo dobite zaradi virusov in parazitov, raznorazne bolezni in alergije, tu je še zaužita hrana s pretečenim rokom in še bi lahko naštevali.

Eden takih primerov je tudi zdravljenje s kemoterapijo. Ta ima namreč veliko število stranskih učinkov, med njimi lahko tudi driska. Če zdravite raka in lajšate posledice kemoterapije, si lahko pomagate z uživanjem napitek iz aloje arborescens po receptu patra Romana Zaga. Njegovo uživanje namreč pomaga lajšati posledice kemoterapije, sicer se tudi v tem primeru lahko pojavi diareja, vendar je to normalen pojav, ki pomeni, da se izločijo toksini, vsekakor pa po dnevu dveh to izzveni.

Načeloma diareja sama po sebi ni nevarna, je pa lahko znak katere od bolezni. Obstaja več tipov driske. V strokovni literaturi je razlaga, kako se prepozna posamezna vrsta glede na kraj in način njenega nastanka. Ločijo jo na osmotsko, sekrecijsko, motorično in vnetno diarejo, te pa delimo v akutno, subakutno in kronično.

Driska načeloma nima hujših posledic in z njo se lahko spopademo tudi sami. Diareja je ponavadi pojav, ko telo želi izločiti njenega povzročitelja. Ker ima tudi zadostna količina tekočine podoben učinek, za tak primer strokovnjaki svetujejo, da bolnik uživa veliko vode, večkrat po malem, ter da ne pije tekočine, ki vsebuje kofein in sladkor. Poleg tega svetujejo, da se uživa probiotike, ker se v tekočem blatu izloči tudi večja količina zdravih bakterij.

Se pa zgodi, da je tako huda, da je zaradi izsušitve organizma, ki ga je povzročil, oteškočeno delovanje organizma. Bodite pozorni tudi na to, če v blatu opazite kri ali črno blato, imate poleg diareje tudi povišano telesno temperaturo, vas mučijo trebušne bolečine in bolečina ob izločanju blata, ter če imate težave že več dni. V takem primeru je nujno potrebno poiskati strokovno pomoč.

 

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest