Starodavni recept, ki se je širil od ust do ust

Starodavni recept, ki se je širil od ust do ust

Komentarji: 2 komentarja

V stoletjih uporabe aloe arborescens se je oblikovalo več različic recepta za izdelavo napitka. Danes nam je vsem najbolj znan recept patra Romana Zage, ki ga je predstavil v svoji knjigi Raka lahko ozdravimo.

V nadlajevanju pa vam razkrivam še eno različico tega recepta, ki je po nekaterih informacijah še starejši. Mogoče gre celo za največji približek izvirnega recepta za izdelavo pripravka, ki ga danes pogosto imenujemo kar pripravek po receptu patra Romana Zage.

Recept za pripravek:

 1. Čim starejši aloji (4 – 5 let) odstranimo dva lista*. To storimo zjutraj ali zvečer, ko ni sončne svetlobe. Rastlina vsaj šest dni prej ne sme biti zalita.
 2. Odstranimo trnje, narežemo in zmešamo.
 3. Dodamo skodelico medu.
 4. Dodamo eno žlico žganja.
 5. Hranimo v hladilniku.

Uživanje pripravka: 10 dni jemljemo po eno jušno žlico trikrat dnevno, pred obrokom. Nato za 10 dni prenehamo z jemanjem in postopek ponovimo.

Kot lahko vidimo, je osnova recepta enaka receptu patra Zaga. Pomembnejša razlika je le v količinah, ki so tukaj očitno manj natančne. Moram poudariti, da se je temu v zadnjih letih nekoliko prilagodil tudi pater Romano Zago. Pravi namreč, da naj bomo na točne količine pozorni le pri izdelavi nekaj prvih pripravkov. Potem pa raje zaupajmo svojemu občutku in izdelujmo pripravek brez tehtanja. Podobno kot v tem starodavnem receptu, nekaj listov, skodelaica medu in žlica žganja.

Na kakšen način se boste odločili uživati alojo je sicer povsem vaša odločitev. Z zapisom tega recepta vam želim le sporočiti, da natančnost pri sami izdelavi niti ni tako nujna. Pomembno je, kot vedno pravim, da se alojo uživa. Sam način niti ni tako pomemben in si ga lahko vsak prilagodi po svojih potrebah.

*Dva lista velja za aloje, ki rastejo v naravi. Takšne aloje imajo precej večje listi, ko aloje, ki jih gojimo “v ujetništvu” pri nas. Zato je potrebno vzeti mero kar kakšnih 5-8 listov, da dobimo okvirno enako količino.

Več o aloji arborescens si preberite v knjigi:

knjigaPrva slovenska knjiga o aloe arborescens!

Naslov: Zamolčana skrivnost aloje arborescens
Podnaslov: Za uspešen boj z rakom

Avtor: Matija Šega
Format: 16,5 x 16,5 cm
Strani: 120
Vezava: Mehka, broširana

Prodanih že okoli 2.500 izvodov!

Cena: 20 EUR + strošek poštnine

Kupim knjigo ZAMOLČANA SKRIVNOST ALOJE ARBORESCENS!

Deli naprej ...

2 Responses

 1. MARTINA GOLIJA
  | Odgovori

  Tudi jaz gojim alojo. Do vašega članka, gospod Matija, v JANI nisem vedel, da je toliko vrst aloe. Mislila sem , da gojim “ta prave”, sedaj pa sem močno v dvomih,če si z mojimi lončnicami lahko kaj pomagam. Vem le to, da nam sok prerezanega lista močno lajša bolečine pri opeklinah ali skelenju pri pikih komarjev, in drugih insektih. Iz starih listov sem naredila tudi, kar okusen, napitek . s paličnim rezalnikom sem zmlela liste, jim dola malo rum in soka limone ali pomaranče in sladkala z medom, sedaj pa sem v dvomih če je ta aperitiv zdravilen.
  Rada bi vas še vprašala , če je mogoče pri vas kupiti vašo sadiko ALOE arborescens (moje aloe so zelo podobne vaši fotografiji, vendar nimajo tako velikih in ostrih zob.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest