Kako dolgo obdržati alojo na prostem?

Kako dolgo obdržati alojo na prostem?

Komentarji: Ni komentarjev

Pred dnevi mi je bralka poslala sliko sovje aloje arborescens, ki je v teh hladnih dnevih ostala zunaj. Ker slika lepo ponazarja kaj se zgodi z alojo, če so temperature prenizke, sem jo prosil za dovoljenje in tukaj objavljam fotografijo aloje. Aloja arborescens v našem podnebju namreč uspeva le s pomočjo človeka. aloja-mrazKar pomeni, če je v hladnejših mesecih ne bomo premaknili v prostor, zime ne bo preživela. Na sliki lahko vidite kaj čaka alojo, ki bo ali je ostala na prostem.

3-4 stopinje C nad ničlo so načeloma prelomne in je čas, da se rastlino premakne v notranjost. V praksi je ta razpon sicer nekoliko večji, saj posamezni uporabniki poročate, da vaše rastline preživijo tudi krajša nihanja do – 6 stopinj C. Spet drugi pa poročate, da je lahko že 5 stopinj C usodno za posamezno rastlino.

Pomembno je namreč, kako je rastlina pripravljena na nižje temperature. Koliko sončne svetlobe je bila deležna med letom. Ali smo jo kaj dognojili ipd. Ter seveda tudi od prostora, kjer rastlino držimo. Je pokrita v mrzlih nočeh, pod nadstreškom, v zavetrju ipd. Vsi ti dejavniki namreč vplivajo na ta prelom, kje lahko temperature rastlino šokirajo ali celo povsem uničijo.

Vsekakor pa upam, da se vaši ni zgodilo kaj podobnega in da ste jo skrbno spravili v toplejši prostor, kjer bo lahko počakala na višje temperature.

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest