Uporaba listov aloe arborescens

Uporaba listov aloe arborescens

Komentarji: Ni komentarjev

Listi aloe arborescens so temno zelene barve z rahlim odtenkom modre ali sive. Pri odraslih rastlinah v dolžino dosežejo tudi do 60 cm, široki pa so nekje med 5 – 7 cm. Za razliko od aloe vera je pri aloe arborescens uporaben celoten list. Odstranimo le bodice.

Priprava listov za napitek

Jaz odstranim tudi konico lista in del lista, kjer je pritrjen na steblo. Oba omenjena dela porabim na koži, medtem ko iz ostalega dela izdelam napitek po receptu Romana Zaga. Ta del rastline se po mojih izkušnjah slabo zmelje in lahko povzroči nelagodje ob uživanju pripravka. Nekako deluje kot koščki PVC folije. Meni osebno to ne ugaja, zato omenjeni del lista odstranim, kadar izdelujem napitek.

Konico lista pa odstranim zgolj zaradi varčevanja s časom. Saj je lahko odstranjevanje trnjev na konici lista precej zamudno. Kot sem že omenil, ta del uporabim za mazanje trenutnih težav na koži.

Spiranje in namakanje listov

Spiranju in namakanju listov pred uporabo se poskusite izogniti, če je le možno. Listi so namreč zelo porozni in bodo vsrkali veliko tekočine. Če bomo iz takšnih listov izdelali napitek, bo koncentracija aloje v le-tem precej manjša. Listi so namreč vsrkali vodo.

Lahko bi rekel, da je to nekaj podobnega, kot če bi izdelali 1 l napitka s suhimi listi in potem v ta napitek dodali 2 dl vode. Napitek je tako razredčen in manj učinkovit.

Izpostavljanje visokim/nizkim temperaturam

Kakršni koli ekstremi vsekakor niso zaželeni. Liste na rastlini pustimo toliko časa, dokler jih ne potrebujemo. Listov nikar ne poberimo že danes, če nameravamo izdelati napitek v naslednjem tednu. Šele ko imamo pripravljeno vso posodo ter vse, kar bomo potrebovali, pridejo na vrsto listi. Liste torej naberimo, tik preden jih bomo uporabili.

Če imate slučajno kakšen list, ga zavite v folijo in shranite v hladilnik. Skušajte ga uporabiti v čim krajšem času. Sčasoma namreč izgublja na moči in tudi gel v listu se po nekaj dneh izsuši ter nam tako ostaja vse manjša količina.

Če je list odtrgan dlje časa, obstaja večja verjetnost, da bo izpostavljen večjim nihanjem temperatur, kar isto zmanjšuje njihove zdravilne lastnosti.

Izpostavljanje svetlobi/zraku

Tako kot ekstremno nihanje temperatur tudi izpostavljanje svetlobi in zraku zmanjšuje zdravilne lastnosti lista aloje. Zato že nabranih listov nikar ne izpostavljajmo svetlobi/zraku. Najbolje jih hraniti zavite v foliji in v hladilniku. Lahko jih shranimo tudi v neprodušno zaprti posodi.

Najboljši način je vsekakor, da liste do uporabe pustimo na rastlini. Če seveda imamo to možnost.

Če liste naročite pri nas, TUKAJ, jih poskušajte porabiti, takoj ko jih prejmete. Dlje, kot jih boste hranili, manjša bo njihova “moč”. Mi bomo poskrbeli, da bo od odstranjevanja lista do vašega doma preteklo kar najmanj časa ter da bodo pogoji transporta primerni. Vi pa poskrbite, da jih boste kar se da hitro tudi uporabili.

Sicer pa vedno priporočam odraslo rastlino, če jo le imate možnost kje hraniti.

*Vir informacij: Izkušnje in knjiga Raka lahko ozdravimo; Romano Zago OFM

Deli naprej ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest