Aloa Arborescens Miller – “Zdravilna Aloja”

Aloa Arborescens Miller – “Zdravilna Aloja”

Komentarji: Ni komentarjev

Bolj poznana je njena “sestra” Aloe Vera. Vendar po izkušnjah patra Romana in mnogih, ki so z njeno pomočjo premagali raka, je Aloa arborescens bolj učinkovita kot Aloe Vera. Učinkovito celi rane in opekline! Odlična je v boju proti sladkorni bolezni, alergijam, hemeroidom, AIDSu…

Območja z Alojo

V naravi Aloa Arborescens raste predvsem na jugu afriške celine, kot je razvidno s slike. Območje aloe je obarvano z rdečo barvo. Sčasoma smo jo ljudje prenesli tudi na druge kontinente. Danes najpogosteje naseljuje Južno Ameriko oziroma Brazilijo.

S ponovnim spoznavanjem zdravilnih lastnosti rastline Aloa Arborescens se le-ta vzgaja tudi drugod po svetu. Tako lahko že tudi pri nas najdete vrtnarije, ki vam ponujajo alojo za uživanje. Vendar so takšne vrtnarije zelo redke, zato se predhodno pozanimajte o njihovi verodostojnosti.

Kljub pogojem, ki so v naravnem okolju rastline povsem drugačni kot pri nas, lahko Aloo Arborescens vzgajate kar sami doma. Več o vzgoji si lahko preberete tukaj.

Kupim RASTLINO ALOE ARBORESCENS!

Imena Aloe Arborescens Miller

Rastlino poznamo pod različnimi imeni, kar samo priča o dolgoletni prisotnosti med nami. Pogosto ji namreč pravimo kar “zdravilna aloja” zaradi številnih zdravilnih lastnosti, ki jih ima. Isti razlog je verjetno botroval tudi nastanku imen “čudežna rastlina” in “rastlina življenja“.

Zaradi cveta se je je prijelo tudi ime “krokodilov jezik“. Listi namreč spominjajo na krokodilov jezik. Skupaj s cvetom si jih lahko ogledate na sliki spodaj.

Prav tako se pogosto uporablja tudi ime “drevesasta aloja“. Razlog je v tem, da Aloa Arborescens dejansko raste z deblom, za razliko od večine aloj. Tako ima strukturo drevja, od koder tudi ime.

Najpogosteje se uporablja že omenjeno ime “Aloa Arborescens“. Pod tem imenom jo boste tudi najpogosteje našli v strokovni literaturi.

ZA VEČ INFORMACIJ O ALOJI SI PRENESI BREZPLAČNO E-KNJIGO

Opis aloe arborescens

Po izgledu je podobna kaktusu, vendar jo uvrščamo v družino lilijevk. V naravi zraste tudi do pet metrov visoko drevo. “Deblo” oziroma steblo aloe doseže premer okoli 10 centimetrov. Vendar ne skrbite. To velja le za aloe v naravi. Če boste imelo alojo doma, ne bo dosegla takšne višine. Običajno zrastejo le tam do dobrega metra. Če so pogoji odlični in če imate zadosti veliko posodo, se lahko povzpnejo tam nekje do 2 metra.

Do danes so raziskali že preko 300 različnih vrst aloj in številka še vedno raste. Med njimi ima največ zdravilnih substanc ravno Aloa Arborescens.

aloja

Listi Aloje

Listi so svetlozelene barve z modrim odtenkom. Več let stare rastline razvijejo liste do širine 5 centimetrov in dolžine okoli 60 centimetrov. Na otip in po videzu so listi mesnati, po okusu pa so zelo grenki. Mlajše rastline imajo seveda temu primerne manjše liste. Na robovih lahko opazite manjše bodice. Ne skrbite, bodice po do zdaj znanih informacijah niso strupene, kot mogoče še mislijo nekateri. Tudi mene so bodice že večkrat opraskale po rokah, vendar do danes še nisem opazil nobene reakcije na to.

Cvet

Pri nas Aloa Arborescens cveti enkrat letno. Tam nekje februarja. Če so pogoji ustrezni, lahko razvije čudovit podolgovat cvet z malimi oranžno-rdečimi cvetki, kot je tale na zgornji sliki.

Koreninski sistem

Zahvaljujoč svojim koreninam lahko Aloa Arborescens precej časa preživi brez zalivanja. Običajno namreč razvije močan koreninski sistem, ki ji omogoča preživetje v vročem in sušnem podnebju Južne Afrike. Čeprav jo doma zalivate, bo aloa arborescens razvila močne korenine, ki bodo nemalokrat prilezle celo iz lončka, v katerem raste. To je lahko tudi znak, da je potrebno posodo zamenjati z večjo.

Kupim RASTLINO ALOE ARBORESCENS!

Aloa arborescens oz. zdravilna aloja v sodobni znanosti

Kot sem omenil že v uvodu, je precej bolj poznana Aloe Vera, za katero ste prav gotovo že slišali. Znanost se je namreč v preteklosti posvetila predvsem omenjeni rastlini in tako nekoliko zapostavila Alojo Arborescens. Iz zgodovine lahko vidimo, da so Alojo Arborescens uporabljali že stari Egipčani, vendar so se znanja o njej na žalost nekje vmes do danes izgubila. Tako njene zdravilne lastnosti znova šele odkrivamo. Preberite si več o tem kje se Aloa Arborescens uporablja.

5% POPUST ob obisku vrtnarije!
Obiščite Vrtnarstvo Ruzzier-Černe v Sečovljah, Parecag 115A in povejte, da ste za aloje izvedeli na moji spletni strani (omenite mene Matija Šega ali podjetje Fruktus) in vam bodo pri nakupu rastlin aloe arborescens upoštevali 5% popusta.


Prikaži večji zemljevid

Več o aloji arborescens si preberite v knjigi:

knjigaPrva slovenska knjiga o aloe arborescens!

Naslov: Zamolčana skrivnost aloje arborescens
Podnaslov: Za uspešen boj z rakom

Avtor: Matija Šega
Format: 16,5 x 16,5 cm
Strani: 120
Vezava: Mehka, broširana

Prodanih že okoli 2.500 izvodov!

Cena: 20 EUR + strošek poštnine

Kupim knjigo ZAMOLČANA SKRIVNOST ALOJE ARBORESCENS!

Deli naprej ...

Pin It on Pinterest