Kako se uspešno znebiti vatastih uši

Kako se uspešno znebiti vatastih uši

Komentarji: Ni komentarjev

Verjetno največja težava in skrb vseh lastnikov aloe arborescens so ravno vataste uši. Pojavijo se, če imamo rastlino v neprimernih razmerah. Ponavadi se pojavijo počasi, tiho in opazimo šele, ko je že prepozno. Zato je nujno pomembno, da spremljamo razvoj dogodkov na sami rastlini. Največkrat se uši na rastlini razvijejo, ko alojo prestavimo.

Recimo spomladi, ko jo prestavimo na prosto in nismo izbrali najboljšega prostora, za uspešno uspevanje rastline. Ali jeseni, ko rastlino premaknemo v notranjost in isto, prostor ni najbolj primeren. Zato moramo biti v tem obdobju še posebej pozorni. Vendar pozor! Če prostor ni primeren, tega ne bomo videli ob prestavitvi aloe arborescens, ampak lahko šele kakšen mesec po tem. Zato pogosto težav na aloe arborescens niti ne povezujemo s prestavljanjem, čeprav je ponavadi vzrok ravno v tem.

Vzroki za razvoj vatastih uši na aloji so naslednji:

  • premalo sončne svetlobe
  • direktno sonce
  • premalo zračen prostor
  • prepogosto zalivanje (preveč vlage)

Sedaj pa verjetno najpomembnejše informacije, na katere ste čakali. Kako se z vatastimi ušmi uspešno soočimo brez “kemije”? Možnosti bomo precej povečali, če bomo upoštevali prejšenj nasvet. Torej spremljamo naše aloje, da razvoj vatastih uši opazimo kar se da zgodaj. Dovolj zgodnje odkritje namreč precej poveča možnosti za uspešno odstranitev vatastih uši.

1. Česen

Včasih je dovolj že nekaj strokov česna, da se uši povsem znebimo. Vendar iz izkušenj uporabnikov lahko povem, da deluje le, če je odkritje uši dovolj zgodnje. Kasneje moramo česnu dodati še kaj, če želimo biti uspešni. V lonček z zemljo potisnemo 3-5 strokov česna. Če v kakšnem tednu uši povsem ne zapustijo aloje, je potrebno še kaj dodatnega.

2. Ročno odstranjevanje vatastih uši

Ta način je sicer zelo uspešen, če smo natančni, ampak zahteva veliko našega časa in truda. Uspešen je namreč le, če odstranimo vse, do zadnje, vataste uši. Če smo že dodali česen v zemljo, lahko z ročnim odstranjevanjem precej zmanjšamo število uši, preostanek dela pa naredi česen.

3. Detergent in alkohol

Če nismo uspešni s prvo in drugo varianto, niti z obema skupaj, se lahko poslužujemo mešanice detergenta za pomivanje posode in domačega žganja. V žganje dodamo manjšo merico detergenta, premešamo in močno naškropimo alojo. Če menite, da detergent za pomivanje posode ni nekaj, kar bi dajali na svojo alojo, se lahko poslužujete samo žganja. Nekateri namreč poročajo, da je uspešen 70% alkohol. Z njim enostavno pošpricamo celotno rastlino.

4. NeemZal

Gre za biološki pripravek, ki ga lahko za okoli 7-8 eur dobimo v trgovinah. Ekstrakt je izdelan iz pešk tropskega drevesa neem. Glede uporabe skrbno preberite navodila.

Verjamem, da bo vsaj eden ali kombinacija omenjenih rešitev, učinkovita tudi v vašem primeru. Želim vam uspešno vzgojo aloje arborescens in seveda, kar se da učinkovito uporabo.

Več o aloji arborescens si preberite v knjigi:

knjigaPrva slovenska knjiga o aloe arborescens!

Naslov: Zamolčana skrivnost aloje arborescens
Podnaslov: Za uspešen boj z rakom

Avtor: Matija Šega
Format: 16,5 x 16,5 cm
Strani: 120
Vezava: Mehka, broširana

Prodanih že okoli 2.500 izvodov!

Cena: 20 EUR + strošek poštnine

Kupim knjigo ZAMOLČANA SKRIVNOST ALOJE ARBORESCENS!

Deli naprej ...

Pin It on Pinterest