Kako pomembno je žganje v napitku iz aloje?

Kako pomembno je žganje v napitku iz aloje?

Komentarji: 1 komentar

Ravnokar sem listal knjigo Raka lahko ozdravimo in opazil poglavje o pomembnosti žganja v napitku po receptu brazilskega patra Romana Zaga. Ne spomnim se, da bi kdaj pisal kaj na to temo, zato sem se odločil, da se na tem mestu posvetim tudi žganju. Uporabniki me namreč pogosto sprašujejo, ali je žganje nujna sestavina v napitku, ali ga v posameznih primerih lahko izpustijo.

Primeri, kjer se ljudje želijo izogniti žganju niso redki. Sploh kadar gre za zdravljene alkoholike, ljudi z bolnimi jetri, v primeru jemanja zdravil, kjer je alkohol strogo prepovedan in v primeru, ko napitek uživajo otroci. V omenjenih primerih se ljudje pogosto odločijo, da žganja v napitku ne bodo uporabili. To seveda velja v primeru, da se napitek odločimo izdelovati sami.

Romano Zago je v svoji knjigi omenil tri razloge, zakaj naj bi bilo žganje prisotno v napitku. Bom rekel, nekako najbolj razširjena je razlaga, da je žganje v napitku zato, ker širi žile ter tako omogoča hitrejšo absorbcijo vsebine po celotnem telesu. Razlaga je sicer precej verjetna, vendar moramo vedeti, da sta aloja in med sestavini, ki se že sami po sebi hitro absorbirata v kri in nato po celotnem telesu. Razlaga je sicer zelo verjetna, vendar po mojem mnenju to ni tisti glavni namen žganja.

izdelava_napitka

Druga razlaga, ki jo pater navaja je, da naj bi žganje služilo kot konzervans. Tudi ta verzija je precej razširjena med ljudmi, vendar mislim da je izmed vseh treh najmanj verjetna. Vedeti namreč moramo, da je žganja v napitku uporabljenega le za vzorec in bi v njem težko konzervirali celotno vsebino. Na drugi strani imamo v napitku med, ki je uporabljen v zadostni količini in dejansko služi kot konzervans ter tako podaljšuje čas uporabe napitka.

Tretja možnost, ki jo navaja pater Zago naj bi bila celo raziskana s strani znanosti. Razlaga je verjetno najbolj verjetna a na drugi strani najmanj razširjena med uporabniki. Po tej razlagi žganje redči aloin, da ga telo lažje prebavi. Uporabniki vemo kaj je aloin ter da prevelika količina le-tega povzroča prekomerno odvajanje, ki lahko pripelje do dehidracije in če nismo pozorni v končni fazi tudi do smrti. S tega namena se ne uporablja trnja listov, kjer je aloin skoncentriran. Vedeti pa moramo, da se vsega aloina nikoli ne odstrani in prav verjetno je, da žganje služi omenjenemu namenu, da je ostanek aloina, ki ga uživamo, lažje prebavljiv.

Kot pravi Romano Zago, je do tega zaključka prišel s pomočjo znanstvenih raziskav. Torej nekaj bo že na tem, če je te zadeve potrdila znanost.

PROBLEM?

Po tej razlagi jasno vidimo, da je žganje dokaj pomembna sestavina v napitku. Pa čeprav v majhnih količinah. Tukaj se pojavi dvom, kaj to pomeni za tiste, ki napitek uživajo brez žganja? Je torej možno, da je napitek brez žganja težje prebavljiv kot napitek z žganjem? To težko komentiram, saj sam še nisem nikoli preizkusil napitka brez žganja. Tudi ljudje, ki mi poročajo, da so takšen napitek zaužili, ali da so ga zaužili njihovi otroci, poročajo o pozitivnih učinkih.

S tega domenavam, da bi do težav lahko prišlo pri daljšem obdobju uživanja takšnega napitka brez žganja. Vendar je to le domneva. Zato pozivam vse, ki uživate napitek brez žganja, da ste pozorni na spremembe in odziv telesa. Če boste opazili kaj, se priporočam, da me o tem informirate. Tako bomo zbrali informacije in prišli tudi do kakšnih praktičnih zaključkov.

*Vir: Romano Zago, Raka lahko ozdravimo

Deli naprej ...

One Response

  1. miha gluscic
    | Odgovori

    Zanima me ce pomaga pri atopicnem deratitisu.ima ga 5let star otrok.hvala za kanosen koli nasvet.l.p.Miha

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pin It on Pinterest