Uporaba aloe arborescens za gnojenje

Uporaba aloe arborescens za gnojenje

Komentarji: Ni komentarjev

Ste vedeli, da aloja, naj si gre za vero ali aloe arborescens, ni primerna za uživanje le pri ljudeh in živalih. Učinkovita je tudi za rast rastlin. Tako je, prav ste prebrali. Alojo lahko uporabljate tudi kot gnojilo. Njene učinkovine namreč na rastline delujejo podobno kot na ljudi.

Sam sicer svetujem, da za gnojenje rastlin uporabljajte le slabše liste. Dobre le v primeru, ko imate doma zadostno količino aloj. Zavedati se namreč moramo, da je naše zdravje na prvem mestu in če imamo dovolj sadik aloe arborescens, ki nam to lahko omogočijo, lahko takrat začnemo razmišljati o alojinih listih kot o gnojilu za rastline.

Ker aloin pri rastlinah ni tako nevaren kot pri ljudeh, lahko za gnojenje uporabite tudi liste aloe vera, ki je precej bolj razširjena po naših domovih. Z alojo kot gnojilom bomo rastline okrepili in stimulirali njihovo rast. Torej bodo rastline, ki so gnojene z alojo, rasle hitreje, kot rastline, kjer aloje ne uporabljamo za gnojenje.

Po lastnih izkušnjah bi gnojilo iz listov aloe arborescens lahko primerjal z gnojilom iz kopriv. Obe varianti sta se namreč izkazali kot zelo učinkoviti. Glede na to, da kopriv nimamo vsi na dosegu roke, so nam vsem, ki imamo aloje, na dosegu roke listi aloe arborescens. Tako da gre za poceni in dostopen naraven način dognojevanja rastlin.

Kako gnojimo rastline z aloe arborescens?

Poberemo liste, ki jih ne potrebujemo za lastno zdravljenje. Lahko tudi porumenele, umazane ali poškodovane liste, ki jih ne želimo sami uživati. Prav tako lahko temu dodamo liste aloe vera. Liste narežemo in jih zmeljemo s kuhinjskim mešalnikom. Zmes zlijemo v vodo za zalivanje. Količinsko mešamo nekje 1:10 – aloja : voda. Razmerje je le okvirno, saj lahko s količinami skoraj poljubno variramo. Prevelika količina aloje rastlinam namreč ne bo škodila.

Obstaja še druga varianta, na način kot izdelujemo gnojilo iz kopriv. V tem primeru odrezke in odpadle liste zalijemo z vodo, zapremo v posodo, pustimo stati okoli 10 dni. Tekočino nato precedimo in gnojilo z vodo mešamo v razmerju 1:10 – gnojilo : voda.

Za katere rastline je primerna aloja kot gnojilo?

Sam najpogosteje priporočam, da se gnojilo uporablja na vrtu, za rastline, ki jih bomo zaužili. Gnojilo iz aloj je namreč povsem naravno in tudi na nas kasneje, ko uživamo vrtnine, nima slabega vpliva. Sicer pa gnojilo iz aloj pozitivno vpliva praktično na vse vrste rastlin, tudi na okenske rože.

Deli naprej ...

Pin It on Pinterest